Taking too long? Close loading screen.

NATURALNE SKŁADNIKI AKTYWNE

organic pure care naturalne skladniki
vegan ok
organic pure care skladniki

CO TO ZNACZY ? 

VeganOK to we Włoszech najbardziej rozpowszechniony standard, który gwarantuje użytkownikowi precyzyjne charakterystyki etyczne i środowiskowe. W szczególności zapewnia, że każdy pojedynczy produkt używany przez daną markę obowiązkowo obecny na etykiecie każdego zarejestrowanego produktu są zgodne ze specyfikacją VeganOK (uzasadnienie 3.1.7). Taki zapis jest do wolnej konsultacji na stronie www.veganok.com.  Jeśli chodzi o przemysł kosmetyczny, produkt certyfikowany VeganOK, gwarantuje, że nie posiada on żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego. Testowanie na zwierzętach pojedynczych składników lub całego produktu jest zabronione przez prawo włoskie, więc wszelkie dalsze oznaczenia lub logo są zbędne. Niemniej jednak VeganOK może być przyznawany tylko firmom, które zobowiązały się nie wystawiać ani nie zamawiać testów na zwierzętach w całej swojej produkcji.

DLACZEGO NO | SLS ? 

TENSYDY

Są to substancje posiadające właściwości pieniące, oczyszczające i rozpuszczające. Są oczywiście obecne we wszystkich produktach, które oczyszczają ciało i włos. Najbardziej znanymi są bez wątpienia Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES).

SODIUM LAURYL SULFATE

Tensydy (Surfaktanty) powierzchniowo czynne syntezy pochodnych tlenku etylenu, używanych w detergentach, mydłach, szamponach i produktach do kąpieli.

Podrażniający, wysuszający, sprzyja powstawaniu trądziku i zaskórniaków. Szkody spowodowane przez tą kategorię środków powierzchniowo czynnych zależą od ich stężenia w produkcie oraz od czasu trwania kontaktu. Mogą powodować zmiany naskórka i podrażnienia skóry, które mogą nie występują bezpośrednio tuż po użyciu, ale po jakimś czasie. Osadzają się na powierzchni skóry i mieszkach włosowych.

SODIUM LAURETH SULFATE 

Tensydy syntezy tlenku etylenu o działaniu emulgującym i spieniającym. Z reguły są używane do zwiększenia konsystencji produktu. Jest lepiej tolerowany przez skórę niż poprzedni. Ta kategoria tensydów może powodować podrażnienia, w szczególności oczu.

DLACZEGO NO | PARABENS ? 

Parabeny to najpowszechniejsze konserwanty w przemyśle kosmetycznym. Sześć podstawowych parabenów, które możemy odnaleźć w przemyśle handlowym to:

– methylparaben

– ethylparaben

– propylparaben

– isobutylparaben

– butylparaben

– benzylparaben 

Zostało szeroko udowodnione, że te substancje przenikają do wewnątrz tkanki, gromadząc się z czasem – zależy od częstotliwości ich używania. 

DLACZEGO NO | FORMALDEHYDE ?  

Formaldehyd jest substancją chemiczną, która naturalnie występuje w formie gazowej, ale najlepiej znana jest jako roztwór wodny. Jego nazwa pochodzi od mrówek formowanych, wytwarzanych naturalnie przez mrówki, które mają cechy pieczenia i bardzo nieprzyjemny zapach. Dzięki swoim różnym właściwościom Formaldehyd jest używany do wielu zastosowań i na różnych obszarach, zarówno w przemyśle, jak i medycynie. W szczególności stosuje się go w kosmetykach jako środek przeciwbakteryjny i jako środek konserwujący. Można go znaleźć w produktach do pielęgnacji włosów, takich jak szampony, substancje barwiące i wygładzające, a także w detergentach i mydłach.
Formaldehyd był głównym składnikiem wszystkich produktów do prostowania włosów, na które był stosowany w postaci formaliny. Niektóre badania wykazały, że takie stosowanie może powodować toksyczność, ponieważ substancja wchodzi w bezpośredni kontakt ze skórą głowy. Z tego powodu w 2006 r. IARC (Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem) oficjalnie zaklasyfikowała formaldehyd jako rakotwórczy dla ludzi, umieszczając go w klasie (dowiedziona toksyczność poprzez inhalację i podejrzenie podejrzenia) związków o tej właściwości.